BIO NEBIO Prírodný trstinový cukor surový 500g

 
 
 

+421948 040 991

+421944 131 493

+421 948 148 609

info@kmart.sk

 

 

 
 
 
Úvod > Zdravý život > Výživa > Sladidlá > BIO NEBIO Prírodný trstinový cukor surový 500g
 

Sladidlá

BIO NEBIO Prírodný trstinový cukor surový 500g

Prírodný trstinový cukor
Kód produktu:SIL_trstinovy 0,5kg
Výrobca:Bio Nebio
Dodacia lehota
Dodacia lehota: Tovar je skladom
Vaša cena: 1,35 €
BIO NEBIO Prírodný trstinový cukor surový 500g
 

Popis produktu:

Ešte začiatkom dvadsiateho storočia platilo, že čím belší cukor, tým kvalitnejšie. Známkou luxusu bolo dokonalé prečistenie a získanie prakticky čistej sacharózy.
Trend purifikácii potravín a zbavovanie je všetkých zvyškových látok pokračoval - s prestávkami v časoch vojny - až do sedemdesiatych rokov. Iba ojedinelé hlasy lekárov, dietológov a liečiteľov upozorňovali na nesmierne cenné nutričné látky, o ktoré čistením potravín prichádzame - vlákninu, minerály, vitamíny a enzýmy. Sedemdesiate roky znamenali - najprv v Spojených štátoch a neskôr aj v Európe - počiatok návratu k prírodnej strave. Tento trend do dnešnej doby neochabol, naopak, počet obchodov so zdravou výživou v západných krajinách rastie a zdravým potravinám je vyhradené čím ďalej tým väčšia plocha aj v bežných obchodoch.

 

Čo to je prírodný trstinový cukor?
Tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva vo vyššom obsahu zvyškovej melasy. Tá obsahuje cenné minerály, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy prírodného trstinového cukru - od svetlého takmer bieleho cukru po takmer čierny melasový cukor. V Českej republike sa pestuje cukrová repa a prakticky všetok predávaný cukor je repného pôvodu. V obchodoch zdravej výživy je k dostaniu aj prírodný repný cukor. Ten však neobsahuje žiadnu trstinovú melasu a má inú chuť i vôňu ako prírodný trstinový cukor. Nemal by sa s ním preto zamieňať.
 
Trstina a Mauritius
Ostrov Maurícius je obdarený ideálnymi podmienkami pre pestovanie cukrovej trstiny. Vulkanický pôvod ostrova zaisťuje úrodnú pôdu bohatú na minerálne látky. Klimatické podmienky sú ako stvorené pre cukrovú trstinu. Obdobie od januára do marca je veľmi horúce a vlhké. V tejto dobe mladé rastlinky rýchlo rastú a silnejú a koncom marca dorastajú do výšky piatich metrov. V máji a júni premieňajú žeravé slnečné lúče škrob v rastlinách na cukor. Šťastný nápad pestovať cukrovú trstinu na Mauríciu dostal holandský guvernér Adrian Van der Stel v roku 1639. Od tej doby sa trstina pestuje na ostrove nepretržite takmer 350 rokov. V súčasnosti sa tento ostrovček v Indickom oceáne radí medzi desať najväčších vývozcov cukru na svete. Medzi tradičné odberateľov patria krajiny Európy a Severnej Ameriky, s mauritijským cukrom sa však môžeme stretnúť po celom svete. Medzi hlavné odberateľa prírodných trstinových cukrov patrí štátmi Európskej únie, USA, Kanada, Švajčiarsko, Izrael, Austrália a ďalšie krajiny.